Çanakkale Truva Atı Heykeli, Çanakkale Deniz Müzesi (Çimenli Kalesi ve Nusrat Mayın Gemisi) Gezisi


Gelibolu Yarımadası gezimizden sonra, Çanakkale merkezde bulunan Çanakkale Deniz Müzesi veTruva Atı Heykelini ziyaret etme şansını yakaladık. Feribot iskelesinden çıktıktan sonra yaklaşık olarak 150 metre sağ tarafınızda kalan Truva Atı Heykeli'ne doğru yöneliyoruz.


 Başrolünü Brad Pitt'in oynadığı Troy filminde kullanıldıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın teşebbüsüyle Warner Bros film şirketi tarafından Türkiye'de hibe edilen, Truva Atı Heykeli'nin yaklaşık iki haftalık bir çalışma yapılarak montajı tamamlanıyor. 



 Bilindiği üzere ParisSparta Kralı Menelaus’un genç ve güzel eşi Helen’e aşık olur ve Afrodit’inyardımı ile onu Truva’ya kaçırır bunun üzerine sinirlenen Kral Menelaus’un kardeşiAgamennon Truva’ya saldırır ve tarihteki büyük savaşlardan bir tanesi başlar. Kısaca hikayesinden bahsetmek gerekirse;


 Truva atıOdysseus’un Truva surlarını aşmak ve şehre gizlice girmek için yaptırdığı tahtadan at maketidir.Savaş yaklaşık 10 yıldır sürüyordur. Askerler bıkkın ve yorgundur. Zekası yüzünden Athena tarafından da sevilen Odysseus’un aklına tahtadan bir at yapma fikri gelir. Plana göre Akhalılar savaştan çekiliyor gibi gözüküp, geride çok büyük bir tahta at bırakırlar. Odysseus ve diğer seçkin komutanlar atın içine gizlenirken, diğerleri denize açılıp gemileri Bozcaada’nınarkasına, Troyalıların onları göremeyeceği bir şekilde gizlerler.


Akalar ve Troyalılar artık karşı karşıyaydı ancak yıllar süren savaşlar Truvayı bitiremedi veAkalar bunun ancak hileyle olabileceğini düşündü ve Truva Atı efsanesi başladı. Tahta bir at, Troyasurlarının önüne bırakılır ve Akalar geri çekilir Troyalılar bunu Akalıların kaçtığı şeklinde yorumladı ve atı içeriye aldılar eğlenmeye ve zaferi kutlamaya başladılar erken gelen zafer sarhoşluğu onları bitirmeye yetti çünkü Akalar’ın güçlü ve en kahraman savaşçıları o atın içerisindeydi ve bir an da her şey tersine döndü ve Akalar Troya’yı bu kez yenmeyi başardı. Kral ve oğlu ele öldürüldü.Helen ise geri alındı. Tanrıçalar sözünü tuttu ve intikamını aldı ve bu efsane de tarihe bu şekilde geçmiştir.

Truva Atı Heykeli'nin ziyaretinden sonra yönümüzü Çanakkale Deniz Müzesine doğru çeviriyoruz.

Çanakkale Çimenlik Kalesi’nde bulunan Çanakkale Deniz MüzesiÇanakkale mücadelesinin kutsal mirasına ev sahipliği yapıyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı olduğu için askeri bir müze olarak geçiyor. Çanakkale'de şehitliklerden sonra gezilecek en önemli yer burasıdır.1915mücadele ruhunu diri tutacak ve gelecek nesillere bu mücadele ruhunu anlatabilecek bir kompleksin eksikliği düşünülerek müze inşa 1982 senesinde edildi. Çanakkale Deniz Müzesin'deki ilk gezi noktamız Nusrat Mayın Gemisi oluyor. İlk dikkatimizi çeken Fransız zırhlısı Bouvet'in batış anını sembolik olarak yapılan kabartma mozeleye dikkatimizi çekiyor.



Nusrat Mayın Gemisi, 18 Mart 1915 deniz zaferi, top ve mayın silahlarının müşterek çalışma mahsulü olup bunda mayın başrolü oynamıştır.

Mayınların dahice boğaza yerleştirilmesiyle, o tarihin en kuvvetli donanmasını Türk azmi ve cesareti, hayretlere bırakacak şekilde alt etmiş ve boğazı düşman gemilerine kapamıştı.

Dönemin Fransa Başbakanı; Çanakkale için "Türkler boğazı kapamakla savaşın iki yıl uzamasına ve müttefiklerin milyonlara varan insan gücü ve yüzlerce milyarlık maddi kayba uğramasına sebep olmuşlardır." demiştir.

Nusrat Mayın Gemisin'de gezimiz sırasında resim ve video çekmek yasak olduğu için sizlerle kısaca bilgi vermek istiyorum. Gemi güvertesine girdiğimizde sağ tarafta o dönemde döşenen deniz mayınlarını görüyoruz. Yaklaşık 10-15 kişilik gruplarla Nusrat Mayın Gemisi'nin içerisindeki gezimiz başlıyor. İlk önce üç boyutlu bir sinevizyonla Çanakkale Deniz Şavaşı'nın güzel bir sunumuyla bizi karşılıyor. Daha sonra geminin bir alt katına iniyoruz. Bu alanda mumdan yapılmış heykellerle canlandırılan müretebatın kaldığı kameraları, revir, mutfak, kaptan kamerası gibi  görsel alanları gezerek Nusrat Mayın Gemisi'deki gezimizi tamamlıyoruz.

Çam ağaçlarının ve savaşta kullanılan OsmanlıAlman yapımı top ve mayınların bulunduğu bahçeden geçerek Çimenli Kalesi'ne doğru yol alıyoruz. Bu sırada Alman UB-46 Denizaltısı'nınenkazı bizi karşılıyor. 36.9 metre uzunluğunda 4.4 metre genişliğinde olan UB-46 Denizaltısı,Almanya'nın Bremen şehrinde inşa edilmiş ve Aralık 1915 tarihinde denize indirilmiştir. 1. Dünya Savaşında Osmanlı İmparatorluğu'nun Almanya ile savaşa katılması nedeniyle UB-46 Denizaltısı İstanbul bölgesinde görevlendirilmiştir. İstanbul'a seyri esnası sırasında 2 Ekim 1916 tarihinde "Huntaral" isimli İngiliz vapurunu torpilleyerek batırmıştır. 7 Kasım 1916 tarihinde kırım açıklarında "Meleni" isimli Rus yelkenlisini batırdıktan sonra İstanbul'a dönüş emri almış ve 7 Aralık 1916tarihinde sahilden 300 metre açıkta kıç tarafından mayına çarparak batmıştır.











Çimenlik Kalesi (Kale-i Sultaniye)Kilitbahir Kalesinin karşı kıyısında, Sarıçay’ın yanı başındaki düzlükte yer almaktadır. Kale, yaklaşık olarak 110×160 metre boyutlarında dikdörtgen planlı olup, bir dış sur ve bu dış surun ortasındaki ana kuleden oluşmaktadır. Dış surlar, çok sayıda kule ve burçlarla donatılmıştır. Surların içerisinde iki cami bulunmaktadır; bunlardan ilki, kuzey cephesinin ortasında yer alan kuleye bitişiktir. Caminin minaresi bodur olup üst kısmı yıkılmış, sonraki dönemlerde yeniden yapılmıştır. Diğer cami ise; ana kulenin güneybatı köşesindedir. Bu caminin, kitabesinden1861-1876 yılları arasında Sultan Abdüllaziz tarafından inşa ettirildiği anlaşılmaktadır. Ana kule 30×42 metre boyutlarında, 20 metre yüksekliğinde ve üç katlıdır. Dikdörtgen bir plana sahip olanÇimenlik Kalesinin (Kale-i Sultaniye) köşelerinde, kuleler yer almaktadır. 
Çimenlik Kalesi gezimiz sırasında resim ve video çekimi yasak olduğu için size kısaca bahsetmek istiyorum. Müze içerisinde bulunan eserler ve anlatımı yapılan savaşlar, panolarda bulunan detaylı bilgiler, tarihi malzemeler mutlaka dikkatinizi çekecektir. Merdivenlerden çıkarak ulaşabileceğiniz bu müzeye girer girmez hemen sağ tarafta sinevizyon bölümü bulunuyor. Çanakkale Savaşı hakkında 5-10 dakikalık kısa videolar gösterilen bu yer, müzenin en çok rağbet gören yerlerinden diyebilirim. Bu alanı geçtikten sonra İngiliz ve Anzakların kullandıkları makineli tüfekler, savaş sırasında kullanılan kurşunla delik deşik olmuş su mataraları gibi birçok tarihi mirası görme imkanı bulabilirsiniz.Çanakkale Savaşları sırasında kullanılan elbiseler, silahlar, çanak çömlek gibi birçok tarihi eseri görebilirsiniz.Bu müze alanında gezerken en çok dikkatimizi çek şeylerin başındaysa, M.Kemal Atatürk’e ait tarihi eserlerdir. Şapkası, Kabartması ve aldığı ünvanlarını sergileyen bu bölüm, müzenin en önemli bölümleri arasında. Biraz ileride Çanakkale Kara Savaşları sırasında 1 metrekarelik alana 6000 mermi düşmesini temsilen oluşturulan alan ve bu alan üzerinde havada çarpışmış ve kaynaşmış olan mermileri göreceksiniz. Çanakkale Kara Savaşı sırasında mermilerin havada çarpışma olasılığı nedir? derseniz. Yetkililerden aldığımız bilgiye göre 15 milyonda bir olasılıkmış. Çanakkale’de en kolay gidebileceğiniz yerlerden biri olan Çimenlik Kalesi, Çanakkalegezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken yerlerden diyebilirim.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski